Mustan valkosipulin ominaisuudet: hyödyt ja vasta-aiheet

Musta valkosipuli on viime vuosina saavuttanut niin suuren suosion, että siitä on tullut yksi suosituimmista ainesosista, jota ammattikokit käyttävät resepteissä ja yrttitieteilijät lääkinnällisenä elintarvikkeena.

Tämä mustan värinen valkosipuli saadaan, kun perinteinen valkosipuli altistetaan kemiallisille reaktioille, joita kutsutaan Maillardin reaktioiksi. Tämän värin saavuttamiseksi sitä on pidettävä kuukauden ajan 65-80ºC:n lämpötilassa.

Mihin mustaa valkosipulia käytetään

Mustaa valkosipulia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo satoja vuosia. Tämän superruoan mielenkiintoiset ja hyödylliset ominaisuudet ovat suurelta osin peräisin sen raaka-aineesta, perinteisestä valkosipulista. 

Käymisprosessin ansiosta sen väri muuttuu ja osa sen myönteisistä terveysominaisuuksista korostuu. Lisäksi klassisen tuoreen valkoisen valkosipulin hieman voimakas ja epämiellyttävä maku katoaa.

Suurin osa sen hyödyistä on siinä, että se sisältää välttämättömiä aminohappoja ja antioksidantteja. Se sisältää myös muita elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä ravintoaineita, kuten vitamiineja (mukaan lukien B1-, B2- ja B3-vitamiinit sekä C-vitamiini) ja kivennäisaineita.

Mustan valkosipulin ominaisuudet, jotka tekevät siitä yhden yleisimmin käytetyistä superfoodeista ruoanlaittoresepteissä.

Mustan valkosipulin ominaisuudet

Mustan valkosipulin edut

Miedon maun lisäksi mustan valkosipulin ominaisuudet ja terveyshyödyt saattavat olla syy siihen, että tästä elintarvikkeesta on tullut niin suosittu resepteissä. 

  • Sen kyky vahvistaa immuunijärjestelmää edistämällä puolustussolujen kehittymistä on yksi tämän elintarvikkeen tärkeimmistä ominaisuuksista. Se ehkäisee vilustumista ja voi suojata kaikenlaisilta tartuntataudeilta.
  • Mustassa valkosipulissa on runsaasti fenoleita, erityisesti S-allyyli-kysteiiniä (SAC), jolla on voimakas antioksidanttinen vaikutus. Tämä vähentää hapetusstressiä neutraloimalla solujen ikääntymistä aiheuttavien vapaiden radikaalien vaikutusta.
  • Vaikka jotkut tutkimukset osoittavat, että valkoinen valkosipuli on mustaa valkosipulia parempi tulehdusta ehkäisevissä ominaisuuduuksissaan, se on silti erittäin hyödyllinen ruoka-aine, jos sinulla on tulehdustila.
  • Mustan valkosipulin ominaisuuksien ansiosta sillä on hepatoprotektiivinen rooli, eli se voi suojella maksaa vammoilta ja auttaa sitä, kun se on vaurioitunut.
  • Toinen sen suurista terveyshyödyistä on se, että se suojaa sydän- ja verisuonijärjestelmää alentamalla verenpainetta, ehkäisemällä sydän- ja verisuonitautien puhkeamista ja parantamalla verenkiertoa.
  • Se auttaa hallitsemaan veren kolesterolitasoja ja palauttaa HDL:n ja LDL:n suhteen normaalille tasolle.

Kyky vahvistaa immuunijärjestelmää on yksi mustan valkosipulin ominaisuuksista.

Vasta-aiheet

Musta valkosipuli on luonnollinen elintarvike, joka on peräisin suoraan tavallisen valkosipulin käymisprosessista. Tästä syystä sillä ei ole selviä vasta-aiheita tai terveyshaittoja.

Kuten kaikkien elintarvikkeiden kohdalla, jos sinulla on epäilyksiä, on parasta ottaa yhteyttä suoraan lääkäriin. Joitakin mustan valkosipulin vasta-aiheita ovat:

  • Kaikkien aminohappojen, vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi se on tuote, jonka jodipitoisuus on korkea. Jos sinulla on kilpirauhasvaivoja, on parasta välttää sitä.
  • Musta valkosipuli alentaa verenpainetta, joten sitä ei suositella käytettäväksi ennen leikkausta.
  • Ei ole löydetty todisteita siitä, että raskaana olevat naiset ja vauvat eivät voisi ottaa sitä. On kuitenkin parasta, että et syö liikaa ja neuvottelet lääkärisi kanssa.