DIVAIN | Equivalence Perfumes

UP TO 50% OFF😍

30 Days to Return. 100% Money Back guarantee TRY&BUY

Your cart
Your cart is empty

Oops...You have no items in your bag.Let us help!

Det bästa av 50-talets modehistoria

50-talsmode: historia, trender och stjärnor

Under hela historien har modet varit en mycket viktig barometer i samhället. I den här artikeln kommer vi att tala om ett årtionde som utan tvekan har varit en föregångare och en efterföljare i den här sektorn, nämligen 1950-talet, som definierade modevisningarnas catwalks och de riktigt välkända modeskaparnas värld.

Från 50-talet genomgick modet en stor förändring för både kvinnor och män och blev mer mångsidigt när det gäller stilar och färger och fastställde sedan de riktlinjer som har format modet fram till i dag.

1950-talets modehistoria

I början av efterkrigstiden återgick samhället långsamt till vardagen. Människor kunde äntligen efter åratal av lidande och brist på det mesta, och särskilt när det gällde kvinnor, känna sig själva igen, vackra och förföriska. Denna del av historien anses vara mode och skönhetens återfödelse.

50-talet anses vara början på en ny tidsålder för modedesign, där de nya trenderna som uppstod speglade en självsäker och elegant kvinna.

Ett årtionde som började 1947 med Christian Diors skapelser, satsade på att ge tillbaka den glamour och skönhet som krigsåren hade förhindrat.

I början av 1950-talet täckte Diors design en stor del av den franska modeexporten. Kläder som framhävde silhuetten, klackar som betonade elegans, frisyrer, smink och accessoarer som matchade den aktuella klädseln och som imponerade med klass och god smak, var kännetecknen för hans framgångsrika "New Look"-kollektion.

50-talets viktigaste modedesigners

Kännetecken och trender i 50-talsmodet

Klädesplagg

För kvinnor var det klänningar som gällde för tillfället. De kunde välja mellan en klänning i en åtsittande stil eller en klänning med en snidad rygg och en utställd kjol, båda stilarna framhävde midjan. Midjan formades perfekt med hjälp av korsett, ett plagg som var Diors modeuttryck just då, från krigsslutet till början av 1960-talet.

Korta klänningar eller kjolar ansågs alltför respektlösa, liksom badkläder, vilket är anledningen till att dessa plagg nådde under knäna. Redan i mitten av 50-talet kan vi uppskatta användningen av byxor för kvinnor i två stilar, en capri-snitt (mycket vanligt idag) och en annan lång, skräddarsydd i midjan och bredare nedtill.

När det gäller skotrender var högklackat syonyma med elegans.

Acessoarer började bli viktiga när det gällde dammodet. 50-talet känneteckna av bredbrättade hattar, handskar och färgade hornbågsglasögon. Halsband och pärlarmband var de vanligaste smyckena.

När det gäller män påverkade James Dean, en ung filmskådespelare från den tiden, mansmodet. Levisjeans dominerade med svarta eller vita skjortor som satt tätt och svarta läderjackor i rockerstil.

50-talets modetrender i Spanien

De viktigaste plaggen för tidens herrar var dock formella kostymer med vida enfärgade, randiga eller rutiga byxor, västar, vita bomullsskjortor, slips och näsdukar (som placeras i kavajens översta ficka).

Det var också vanligt att använda tillbehör som hängslen, handskar, hatt eller basker för män. När det gäller skor dominerade Oxfordskor, eleganta läderskor och mockasiner.

Smink

50-talskvinnans smink kännetecknades av pastellfärgade skuggor med svart eyeliner i en kattliknande stil. Väldefinierade ögonbryn, falska ögonfransar och röda läppar, en färg som fortfarande är närvarande i moderna kvinnors sminkrutiner.

Hår

Kvinnor utmärkte sig också med 50-talsfrisyrer. Lockar var en av de hetaste trenderna, liksom den italienska "bullen", som Audrey Hepburn använde mycket.

Kortare frisyrer var populärara, ofta med uttalade och mycket sensuella lockar i Marilyn Monroe-stil. som förstås också var drivkraften bakom 50-talets blondintrend.

Män däremot hade inte mycket att välja på, kort, väldefinierat hår räckte. Sidbena var populär, ibland med uppåtlugg. Mest användes hårgelé eller pomada för att hålla håret i skick.

50-talets främsta modeskapare och legender

När det gäller de bästa 50-tals-modeskaparna måste vi nämna Christian Dior, Cristóbal Balenciaga, Coco Chanel, Schiaparelli, Lanvin, Givenchy och Yves Saint Laurent. Dessa designers av högsta mode lanserade den bästa 50-tals-parisstilen världen över.

Bland de mest framstående kvinnorna sticker Marilyn Monroe, Audrey Hepburn och Brigitte Bardot ut. Skådespelaren James Dean, Elvis Presley, skådespelarna i Grease och tonårsserien Happy Days är också inflytelserika modefigurer för unga människor med 50-talstema som håller än idag.

Spanskt 50-talsmode

Spanien var en ledande modemarkand och påverkade 50-talsmodet. Här föddes en av världens mest symboliska haute couture-designers, Cristóbal Balenciaga. Han var verkasam i Paris sedan 1937 och fick framgång som mode-mogul för stora designers till exempel Óscar de la Renta.

I Spanien, liksom i hela Europa, var det det franska modet och i synnerhet Parismodet med all glamour som kännetecknade den europeiska kvinnans elegans.
Previous post
Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published